Anne Felicie Nickels

Anne Felicie Nickels, autodidakt konstnär verksam i Skåne.
Född i Malmö -64, uppvuxen i Lund. Bor nu i Harlösa, Eslövs kommun.

När jag växte upp drömde jag om att bli vetenskapsman, arkeolog, veterinär och konstnär. Jag är väl vad man kan kalla en ‘newbie’ i branschen. Det är fyra år sedan nu jag beslöt mig för att bli konstnär. En dröm jag haft hela livet men aldrig riktigt sett som ett alternativ till jobb och försörjning.
Så är det väl fortfarande men ambitionen finns att i framtiden dra ner på jobbet och få mer tid för min konst. När jag bestämde mig hade jag egentligen ingen aning om vad det innebär att vara konstnär, jag såg bara utmaningen framför mig att ta itu med det som så länge hindrat mig, nämligen att hitta ‘min grej’. Att det skulle vara så mycket jobb med utställningar och marknadsföring av sig själv hade jag inte alls räknat med. Själva skapandet av konst, idéerna och projekten som jag trodde skulle vara svåra att komma på har däremot aldrig varit ett problem. Det ena ger det andra och det är snarare så att tiden inte räcker till för allt jag vill göra.

Hela livet har jag omgett mig med djur som jag älskar. Ett av mina senaste alster är en tolkning av koi-karparna i dammen.
Som så många andra höll jag på med att teckna när jag var yngre. Det var mest blyerts och kol men jag provade även lite pastell. Jag specialiserade mig på hästporträtt eftersom hästar var mitt största intresse då. Jag har alltid älskat djur och hästar har jag fortfarande två. Jag funderar hela tiden på hur jag ska kunna översätta dem till min glaskonst på ett sätt som gör dem rättvisa.

Ett av mina första hästporträtt är av Buster, min egen fina ponny. Än så länge är det framför allt mina fiskar som fått stå i centrum. De är tacksamma i formen och passar med mycket färg och kontrast. Inspirationen får jag av mina koi-karpar här hemma i dammen. Mycket kloka och vackra fiskar som verkligen fått mig att vilja värna om fisk. För även om min konst i mångt och mycket mest kanske uppfattas som dekorativ, vill jag försöka förmedla att fiskar har en själ och att de är väl så medvetna som betraktaren.
Det är lustigt hur konsten så väl speglar den man är som person. Det bara slog mig när jag skulle skriva ihop en text om mig själv till en utställning, att mina alster egentligen säger allt om vem jag är, vad som driver, engagerar och berör mig. Allt jag drömde om att bli när jag var liten och allt jag sedan gjort i livet kan spåras i min konst. Jag tror inte jag är ensam om denna upptäckt, jag tror den finna hos varje konstnär. Beslutet att våga ta steget dit har berikat mig med insikt om mig själv, vem jag är och vad som är viktigt i livet.

Arkeologi och vetenskap har alltid fascinerat mig. ‘RA’ en skulptur i transparent glas, skvallrar om detta intresset.Glas som material är i sig inspirerande och intressant att arbeta med. När jag blev bekant med glasfusing kände jag direkt att det var en konstform för mig. Jag gillar vetenskap och jag drivs av att upptäcka och lära mig nya saker. Glaset ställer dig hela tiden inför nya utmaningar. Man måste tänka till och gå och klura på hur man ska göra rent tekniskt för att få glaset dit man vill. Det är alltid lika spännande att öppna ugnen och se hur det blev.

Jag älskar färgerna i glaset och hur ljuset trollar fram skuggor och konturer. Speciellt när man jobbar med transparent glas är ljuset ett redskap jag håller på att utforska mer och mer. Planer finns på projekt i tjockare glas där ljuset ska utgöra delar av verket. Sedan har vi ytterligare en dimension som är känslan av glaset när du tar på det. Något jag vill ta fram särskilt i mina smycken som inte bara ska ge en bra känsla att se på utan även att röra vid och bära.

Halscollier med pärlor i sterlingsilver och mattpolerat fusat glas i lena mjuka färger.
Jag är så himla tacksam för att livet gett mig möjligheten att leva ut mina intressen och att jag fått chansen att uttrycka mig genom konst. Inbjudan att få porträttera mig i Artär känns fantastiskt roligt. Det är ju inte alls länge sedan jag blev medlem i KFA. Jag ser riktigt fram emot att träffa andra medlemmar och delta tillsammans på utställningar framöver.
Glasverkstaden.se

Facebook.com/glasverkstaden
instagram/anneihunneberga

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*