Vistelsestipendium

Vistelsestipendium

Olofströms kommun delar tillsammans med Harry Martinson-sällskapet och Saljesällskapet ut vistelsestipendier varje år. 

Juryn enades om att erbjuda följande personer plats år 2016:

Henrik Nilsson – Författare och litteraturskribent

Ingrid Jönsson – Barnboksförfattare och lärare

Titti Bjernér – Guld-/silversmed och konstnär

Sasha Waltå – Konstnär

Dea Svensson – Konstnär

Ylva Ceder – Konstnär     

Närvarande för att utse stipendiater var: Disa Lundgren repr. för Harry Martinson-sällskapet, Gustav Fredriksson repr. för Saljesällskapet och Joanna Holden, kulturchef.

 

Om stipendiet
Nebbeboda skola – lärarbostaden

Stipendiet kan sökas av alla verksamma inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm. Företräde får utövare som arbetar i Harry Martinsons och/eller Sven Edvin Saljes anda.

Olofströms kommun delar tillsammans med Harry Martinson-sällskapet och Saljesällskapet ut vistelsestipendier varje år. Stipendiet innebär ett par veckors hyresfri vistelse i lärarbostaden i Nebbeboda skola under maj tom september. Skolan har en stor lärarbostad med stort kök och tre sovrum.

I Nebbeboda gick Harry Martinson i skola. Det var här som Harry trivdes bäst.” – han älskade skolan. Inne i skolan fanns Sverige, där fanns världen på besök varje dag. I skolan hade han sin fasta punkt, medan de mera bortskämda hade sina fasta punkter där hemma i sina hem.

De gick hem från skolan om eftermiddagarna. Han gick bort från skolan.” Skolan ligger på en höjd med en vacker utsikt över en sjö i Olofströms kommun i Blekinge, ca 8 km från centrum. Allmänna kommunikationer saknas. Bredband finns inte i skolan – men vid behov finns fri tillgång till bredband på Olofströms bibliotek, där det också finns tillgång till fri kopiering. Stipendiet kan sökas av alla verksamma inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm. Företräde får utövare som arbetar i Harry Martinsons och/eller Sven Edvin Saljes anda.

Vistelsestipendiet har tagits fram i samarbete mellan Harry Martinson-sällskapet, Saljesällskapet och Olofströms kommun.
Bedömning och urval av ansökningar görs av en arbetsgrupp bestående av en representant för vardera Harry Martinson-sällskapet, Saljesällskapet och Olofströms kommun.

Ansökan ska vara inne senast den 31 januari och ansökan sker med en personlig presentation i skrift samt önskemål om tidpunkt för vistelsen. Plats kan beredas med kortare varsel om lärarbostaden är ledig.

Ansökan skickas till:
Kultur och Fritid
Box 301
293 24 Olofström
Tel: 0454-936 04
E-post: Joanna Holden

Höga kusten-stipendiet

Det är dags att söka Höga Kusten-stipendiet för 2017. Högakustenstipendiet kan sökas och delas ut till verksam nordisk konstnär. Urvalsgruppen består av två yrkesverksamma konstnärer och kommunens kulturenhetschef. Stipendiet består dels av ett kontantbidrag på 10.000 kronor, samt en obligatorisk vistelse i Höga Kusten i två veckor under det år stipendiet erhålls. Sista ansökningsdag är fredag den 20 januari 2017. Ansökningsblankett hittar ni till höger under relaterade dokument.

2016 års stipendiat Niklas Asker

En serieskapare, illustratör och konstnär som  på ett mästerligt sätt  behärskar alla tre kategorier.

Niklas Askers målningar är klassiskt figurativa, men fragmenterade av abstrakta element och måleriska effekter som ger bilderna en drömlik, mystisk stämning. Varje bild är som en berättelse där han med hjälp av referenser till både historia och samtid undersöker hur normer, kopplade till kön och etnicitet, formar vår uppfattning om oss själva och våra relationer. Hans motiv behandlar de socialiseringens ramar vi förhåller oss till, men   även överskrider, i skapandet av identitet.

2015 års stipendiat

Jenny Lindblom är 2015 års Högakustenstipendiat. Jenny är född 1981 i Eskilstuna, men sedan 2005 bosatt i Amsterdam.

Jenny har medverkat i utställningar på gallerier, muséer, konsthallar och konstnärsinitiativ i Nederländerna, Frankrike, Italien, Kina, USA och Sverige.

Jennys målningar och skulpturer är skickligt utförda och innehållet är mångfacetterat, tankeväckande och med kopplingar och dialoger sinsemellan. I hennes verk möts mytologi och samtid, finkultur och dålig smak, det högt värderade och klichéer – en undersökning med tydligt klassperspektiv.

Tidigare vinnare:

2014 Maria Jokitalo
2013 Mattias Bäcklin  http://mattiasbacklin.webs.com/
2012 Sebastian Mügge www.sebastianmuegge.com
2011 Catti Brandelius www.cattibrandelius.se
2010 Henrik Samuelsson och Lisa Gerdin
2009 Helene Edgren
2008 Pernilla Zetterman www.pernillazetterman.com
2007 Terje Östling
2006 Jenny Crisp
2005 Fredrik Sundqvist http://fredriksundqvist.se/

Bakgrund:

Kramfors kommuns fullmäktige beslutade 1993 att inrätta ett Höga Kustenstipendium. Syftet var att göra Höga Kusten- begreppet ännu mer känt i Norden och bland dess konstnärer och i avsikt att stimulera kulturintresset hos Kramfors kommuns invånare.
Stipendiet var vilade mellan 2000-2004 och återupptogs 2005.

Syftet för att återinföra stipendiet är att göra Höga Kusten känt bland konstnärerna som ett värdefullt inspirationsområde och dels att stimulera kulturintresset i Kramfors kommun genom att ge invånarna möjlighet att bekanta sig med högklassig samtida nordisk konst och som ett led i marknadsföringen av kommunen och världsarvet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*