Staty i Hudiksvall vållar rabalder    

Just nu pågår ett konstbråk i Hudiksvalls kommun. Detta beror på att ansvariga i kommunen avsatt 1,1 miljoner kronor plus moms till en fyra meter hög skulptur kallad ”Hudiksvallstjejen”, detta utan att utannonserat uppdrag i enlighet med LOU-lagen – kommunen har gjort en direktupphandling.

Skulpturen ska stå i nya bostadsområdet Kattvikskajen och våren 2025 planeras för att konstverket ska invigas, med arbetsnamnet Hudiksvallstjejen. Skulpturen föreställer en tjej i naiv stil, iklädd kjol och med smala träben och en träram, samt en uggla.

Konstnären Klara Kristalova som uppger att hon inte har någon koppling till kommunen, men enligt konstnären, ska skulpturen uttrycka trygghet och lite kaxighet. Kommunens invånare har dock inte mycket till övers för utformningen och ger en massiv negativ kritik i sociala medier.

Bland annat framförs: ”Vi protesterar mot utformningen av denna staty och uppmanar kommunen att göra en ny upphandling. Invånare vill att uppdraget dras tillbaka och vill uppmuntra till att invånare får vara med och ta del av och respondera på nya förslag innan det tas beslut”.

Red.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*